Usluga

Blum R&D Labs

Blum: Tehnološko rješenje za mjerenje onečišćenja vazduha

Blum, tehnološko rješenje za mjerenje onečišćenja vazduha je projekat nastao u saradnji Energoinvesta, vodeće inženjerske kompanije u Bosni i Hercegovini i UNDP-a.

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, ima jedno od najgorih zagađenja zraka u Europi. Ovim se projektom nastojalo pridonijeti smanjenju onečišćenja prikupljanjem pouzdanih i relevantnih podataka o izvorima onečišćenja te njihovim stavljanjem na raspolaganje javnosti za društvenu i znanstvenu upotrebu.

“Naš cilj je poboljšati trenutnu situaciju vezanu uz kvalitetu zraka stvaranjem tehnoloških rješenja za onečišćenje vazduha u našem gradu. Ovaj je projekt uistinu međusektorski – utječe na ljudska prava, djecu, mlade, starije osobe, okoliš, gospodarski rast – jača javno-privatni dijalog i civilno društvo općenito.”

Hardversko i softversko rješenje mjerenja zagađenosti vazduha u boxy sistemu

Ovim projektom razvijena su rješenja pomoću hardvera i softvera, koja su pomoću podataka živih senzora odredila tačne izvore onečišćenja, mjereći više od 500 podatkovnih tačaka na 100 lokacija u općini Stari Grad, Sarajevo.

Projekat vezan za monitoring kvaliteta vazduha – boxy sistemi odnosi se na merenje nivoa zagađenosti vazduha (merenje PM čestica u vazduhu – PM1, PM2.5 i PM10).

Osnovna ideja boxy sistema je da pojedinac može pratiti stanje kvalitete vazduha, na webu ili mobilnim aplikacijama.

 

Cilj je da doprinese smanjenju zagađenja prikupljanjem pouzdanih i relevantnih podataka koji su javno dostupni zajednici.

Takav sistem se sastoji od senzora, elektronskih elemenata i uređaja integrisanih u jedinstven sistem koji obrađuje, pohranjuje i prikazuje podatke o kvaliteti vazduha putem softvera sa sinhronizacijom u realnom vremenu u oblaku. Podaci su dostupni u svakom trenutku, koristeći web ili mobilnu aplikaciju, gdje je moguće pristupiti karti, trenutnim i prosječnim očitanjima uz ažuriranje podataka i parametara u realnom vremenu.

Hardverski elementi:

1. Senzori kvalitete zraka (PM2.5, PM5, PM10)
2. Senzori okoline (temperatura, vlaga, tlak zraka)
3. Bežična veza
4. Vodootporno kućište
5. Ugrađena lampa koja mijenja boju svjetla prema kvaliteti zraka

Elementi softvera:

1. Mapa svih senzora
2. Status svakog pojedinačnog senzora
3. Upozorenja za vrijednosti ispod i/ili iznad pragova
4. Mobilna aplikacija za građane
5. Ažuriranje u stvarnom vremenu
6. Tehnologija temeljena na oblaku

Mjerenje onečišćenja vazduha uz pomoć 3 komponente

Tehničko rješenje za mjerenje zagađenosti vazduha sastoji se od 3 glavne komponente: 1. Elektroničke komponente sa senzorima spojene su na električni krug s mikrokontrolerom i čine sistem za mjerenje, pretvorbu i prikupljanje podataka o PM česticama; 2. Cloud softver koji obrađuje, pohranjuje i analizira podatke senzora uživo u stvarnom vremenu; 3. Softver za vizualizaciju i upravljanje koji sve podatke prikazuje na webu, mobilnim aplikacijama i ekranima kontrolnog centra. Podaci za mjerenje se prikupljaju (za PM1, PM 2.5, 5 PM10), analiziraju, pohranjuju i javno su dostupni svima te se mogu prikazati na mobilnim telefonima, tabletima, web stranici, ugradljivim widgetima i na velikom ekranu, s ciljem podizanja osviještenosti i donošenje znanja u lokalnu zajednicu.

Vrhunsko korišničko iskustvo daje dublje razumijevanje okruženja

Aplikacija pruža sveobuhvatne podatke i grafikone trendova kako bi pružila dublje razumijevanje okruženja, obrazaca zagađenja vazduha i uvid u izvor lošeg kvaliteta zraka kako se on događa. Novi sistemi/senzori su mnogo jeftiniji, manji, prenosivi, lakši za održavanje i prijatniji za upotrebu. Kvalitetniji rezultati postižu se zahvaljujući rezoluciji pokrivenosti i ogromnoj količini podataka uživo i stalnog striminga situacije. Svi podaci su predstavljeni u aplikacijama, analizirani u AI algoritmima i korišteni za stvaranje angažmana, rješenja i u konačnici akcije prema višoj kvaliteti života. Ovakvim se pristupom nastoji pokrenuti proces pronalaženja rješenja za problem onečišćenja vazduha.
Blum Lab je inkubator koji kombinuje softver, hardver i ljudske resurse, gde je fokus na novoj generaciji proizvoda u sferi kreiranja, razvoja i implementacije u oblasti Smart City Technology. Blum R&D Lab Energoinvest je osnovan 2017. godine kao centar za istraživanje i razvoj novih tehnologija. Nazvan je prema Emeriku Blumu, osnivaču Energoinvesta, pod čijim rukovodstvom je davne 1966. godine izgrađen prvi računarski centar u regionu, a 1984. prvi računar IRIS. Cilj Blum Laba je direktan pristup najnovijim tehnologijama, što je nastavak dugogodišnje prakse kompanije ulaganja u nove tehnologije i poboljšanja.

Javite nam se

Pošaljite upit i mi ćemo Vas kontaktirati