Vijesti

Energoinvest domaćin Sarajevske energetske i klimatske sedmice

Energoinvest d.d. – Sarajevo kao partner Sarajevske energetske i klimatske sedmice (SECW) bio je domaćin čtvrtog dana ovog stručnog skupa (28.09.2023.) održanom pod sloganom Dan Emerika Bluma. Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević uz dobrodošlicu svim prisutnima sa velikim zadovoljstvom otvorila početak rada SECW-a i tom prilikom svim učesnicima i panelistima zaželjela uspješan rad.

“Korijen našeg naziva je sinonim za energiju. Ova firma je formirana 50-ih godina prošlog vijeka s ciljem energetizacije tadašnje Jugoslavije. I danas, Energoinvest ima osnovnu djelatnost izgradnje energetskih projekata širom svijeta, ali i po viziji našeg osnivača Emerika Bluma, radimo to u skladu sa novim tehnologijama i okolinskim standardima za prosperitetniju budućnost – između ostalog naglasila je u svom obraćanju direktorica Bisera Hadžialjević.
O Energoinvestu i našoj dugogodišnjoj tradiciji dugoj preko 70 godina u uvodnoj prezentaciji je govorila dipl el.ing. Azra Hasanović Alispahić, rukovodilac Odjela za sisteme upravljanje i SCADA, a nakon toga prema programu su održana četiri panela. Ovaj skup je okupio ugledne stručnjake iz oblasti energetike i ekonomije, a teme o kojima se diskutavalo su bile: Zahtjevi zaštite okoliša u projektima dekarbonizacije, zatim “Distributivne mreže za integraciju obnovljivih izvora energije” koja je izazvala veliki interes kod posjetilaca. U okviru trećeg panela razgovaralo se i o važnosti ESG standarda (Strategija zaštite životne sredine, društva i upravlјanja), a za kraj četvrtog dana SECW-a govorilo se na temu “Razvoj novih tehnolgija sa fokusom na inovativne metode”. Našu kompaniju na pomenutim panelima predstavila su tri uposlenika koji su imali veoma zapaženo i uspješno učešće.

Kolegica mr. sc. Amra Cerić, prof. biologije je uzela učešće na panelu o Zahtjevima zaštite okoliša u projektima dekarbonizacije gdje se fokusirala na studije uticaja na okoliš te je tom prilikom prenijela svoja iskustva tokom realizacije projekata na kojima je radila. Riječ je o projektima: Studija izvodljivosti za HE Čaplje, Projekat rekonstrukcije i proširenje HE Una Kostela, te projekat Vjetroelektrane Vlašić.
U okviru panela “Distributivne mreže za integraciju obnovljivih izvora energije” kolega Emir Kumro, dipl.ing.el. se referisao na projekte vezane za obnovljivie izvore energije sa rješenjima priključka na EE sistem. U svom izlaganju prenio je direktno iskustva iz prakse koje je radio Energoinvest, kao što su: Idejni projekat VE Podveležje i glavni projekat priključka VE Podveležje na prenosnu mrežu, Idejni projekat HE Janjići, te Idejni projekat HE Kovanići.

“Razvoj novih tehnolgija sa fokusom na inovativne metode” je bio panel gdje je također naša kompanija imala predstavnicu, te je tom prilikom uposlenica Zerina Hasić, MA dipl.ing.el., uvodno održala prezentaciju na temu Smart City rješenja gdje je predstavljen Energoinvestov projekat: „Air Quality Monitoring System – Boxy System za mjerenje PM čestica i software-sko praćenja kvaliteta zraka“.
Prvenstveno cilj organizovanja prve Sarajevske energetske i klimatske sedmice je bilo međusono povezivanje eksperata iz oblasti energetike sa institucijama i investitorima, kao i uključivanje Bosne i Hercegovine u energetske reformske procese.
Pet dana diskusija i mnogobrojnih temama o energetskoj tranziciji i odgovorima na klimatske probleme završen je uspješno, a poslijednji dan je održan u Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH gdje se tom prilikom razgovaralo o inovacijama u sektoru grijanja i hlađenja.

Similar

Javite nam se

Pošaljite upit i mi ćemo Vas kontaktirati