BOSANSKI ENGLISH

Informacije

22.02.2013 - Uspješno završen projekat u Termoelektrani Tuzla

Svečanim presjecanjem vrpce 21. februara 2013. godine je zvanično pušten u rad revitalizirani Blok 6 u Termolektrani Tuzla, čime je uspješno završen i projekat „Zamjene elektrofiltera sa modernizacijom transportnih sistema šljake i pepela“.

Na svečanoj ceremoniji  prisustvovali su Nermin Nikšić premijer Vlade FBiH, Erdal Trhulj ministar energije, industrije i rudarstva u Vladi FBiH, Elvedin Grabovica generalni direktor Elektroprivrede BiH, Izet Džananović direktor TE Tuzla, delagacija Energoinvesta d.d.-Sarajevo na čelu sa direktorom Enesom Čengićem, kao i  predstavnici ostalih kompanija koje su učestvovale na projektu revitalizacije Bloka 6.

 

Investitor ovog projekta je JP ELEKTROPRIVREDA BiH d.d.-Sarajevo, a ukupna vrijednost ugovora je iznosila 11.120.670 eura. Ovaj posao je realizovan u konzorcijalnom partnerstvu sa kompanijom RAFAKO iz Poljske i DELING iz Tuzle koji su bili odgovorni za zamjenu elektrofiltera, a Energoinvest je participirao na „Modernizaciji transportnih sistema šljake i pepela“.

Ugovor „Zamjene elektrofiltera sa modernizacijom transportnih sistema šljake i pepela“ Energoinvest je potpisao u februaru 2012. godine. Riječ je o multidisciplinranom projektu, po sistemu „ključ u ruke“. To je podrazumijevalo izradu baznih projekata, glavnih projekata, nabavke opreme, montažu, obuku osoblja termoelektrane, puštanje u pogon i održavanje u garantnom periodu projekta.

Veoma važnu ulogu ovaj projekat ima i u ekološkom segmentu, jer će se sa ovom modernizacijom  znatno smanjiti emisija čvrstih čestica, što je od velikog značaja za kvalitet života u okruženju. Ovom revitalizacijom radni vijek Bloka 6 produžen je za dodatnih 15 godina.

Završetak ovako važnog ugovora i puštanja u pogon Bloka 6 je dokaz  da Energoinvest može uspješno realizovati projekte po najzahtjevnijim standardima.