BOSANSKI ENGLISH

Informacije

22. 08. 2012. - Energoinvest uspješno završio posao u Makedoniji

Delagacija Energoinvesta d.d. – Sarajevo na čelu sa direktorom Enesom Čengićem boravi u Makedoniji gdje su danas, 22. augusta 2012. godine, pušteni u pogon transportni sistemi za vodeno odlaganje pepela u Termoelektrani Oslomej – Kičevo.

Naša kompanija je ovaj posao dobila na međunarodnom tenderu, te je uspješno završen vlasitim snagama i uz korištenje najsavremenije opreme, a kompletna automatika i upravljanje (Scada sistem) i softverska podrška je djelo Energoinvestovih inženjera. Ukupna vrijednost projekta iznosi preko četiri miliona eura. Puštanje u pogon ovog sistema dokaz je da Energoinvest može uspješno raditi projekte po najzahtjevnijim standardima i normama. Riječ je o projektu po sistemu „ključ u ruke“, što podrazumijeva izradu projektne dokumentacije, izvođenje građevinskih radova, nabavku, isporuku i montažu opreme kao i puštanje u pogon, te dokazivanje projetovanih karakteristika sistema.

Važno je istaći da je ovo projekat ekološkog tipa i treći ovakve vrste koji je urađen na ovim prostorima, nakon Kosova i Obrenovca u Srbiji, na šta je Energoinvest posebno ponosan. Pogon u Termoelektrani Oslomej – Kičevo svečano je otvorio premijer Makedonije, Nikola Gruevski, a ceremoniji otvaranja su, pored visokih dužnosnika, prisustvovali i ambasador BiH u Makedoniji Zdravko Begović, generalni direktor Elektrana u Makedonija (ELEM) Vlatko Čingoski.