BOSANSKI ENGLISH

Informacije

18. 05. 2012. - Energoinvest na Sarajevo Business Forumu

U organizaciji Bosna Bank Internationala (BBI) i Islamske razvojne banke (IDB) u Sarajevu je, od 16. do 18. maja 2012., održana Treća međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF). Na konferenciji je predstavljeno 137 projekata u vrijednosti od skoro 8,5 milijardi eura. Najviše prijavljenih projekta je iz oblasti turizma, građevinarstva, poljoprivrede i energetskog sektora, a u glavnom gradu BiH boravilo je više od 350 investitora iz 30 zemalja svijeta. U radu foruma učestvovale su biznis delegacije iz Turske, Saudijske Arabije, Katara, Malezije, Pakistana, učesnici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Japana, Njemačke, Španije, Velike Britanije, Kine...

Prvi konkretni rezultati ovogodišnjeg SBF-a već su poznati. Između ostalog, potpisan je sporazum o udruživanju bh. privrednika sa međunarodnim konzorcijem za građevinarstvo Feniks, a među potpisnicima je i Energoinvest. Pored naše komanije, tu su još tri bh. komanije koje su se pridružile Feniksu: Euro-asfalt, Ans Drive i Širbegović. Ovaj konzorciji će biti otvoren za pristup i drugim domaćim privrednim subjektima. Feniks je projekat u kojem učestvuju bosanskohercegovačka i preduzeća iz regiona, a cilj je ostvarivanje saradnje i zajedničkog nastupa na inostranim tržištima – u Rusiji, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, te zemljama sa područja Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Na panelu o Feniksu izlaganje je u ime Energoinivesta imao Edib Bukvić.

Također, veliki značaj na Forumu je posvećen energetici, a prisutne potencijalne investitore o elektroenergetskom sektoru u FBiH i BiH upoznao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj. Prema ministrovim riječima BiH ima i naftni i plinski potencijal. Predstavnici Energoinvesta ostvarili su niz bilateralnih sastanaka, između kojih, i sa predstavnicima energetskog giganta Shella. Energoinvest je imao i jedan od zapaženijih štandova na SBF, te je bio i interpanel sponzor kompletnog Foruma.