Projekti

Tehničko osmatranje brane Modrac

Klijent / Javno preduzeće za vodoprivrednu djelatnost „Spreća“ d.d. Tuzla
Datum / 27.02.2017.-23.03.2018.
Osoblje / N/A
Vrijednost / 6,000.00 KM €
Status / Završeno
Cilj tehničkog osmatranja brane je bio da se iz relevantnih pokazatelja praćenja konstrukcije objekta i rezultata osmatranja utvrdi statički rad brane i na osnovu toga odredi stepen sigurnosti pojedinih konstruktivnih dijelova i objekta brane u cjelini.

Brana Modrac je izgrađena 1964. godine na rijeci Spreči. To je višelučna brana koja se sastoji iz devet kontrafora, deset lukova i dva gravitaciona oslonca. Po svojim tehničkim karakteristikama i zapremini akumulacije spada u visoke brane, te time podliže obaveznom tehničkom osmatranju. Akumulaciju Modrac formiraju dvije rijeke: Spreča i Turija sa pritokama. Pored svoje prvobitne namjene akumulacija Modrac ima namjenu snabdjevanja pitkom vodom stanovništvo.

Osim navedenih, namjene akumulacije Modrac su i:

  • obezbjeđenje vodoprivrednog minimuma rijeke Spreče za razblaženje otpadnih voda nizvodno od profila brane,
  • zaštita od poplava nizvodno od brane,
  • proizvodnja električne energije na mHE “Modrac”,
  • razvoj turizma, rekreacije i sportova na vodi, uz ograničenja koja proizilaze iz prioritetne namjene.

Cilj tehničkog osmatranja brane je bio da se iz relevantnih pokazatelja praćenja konstrukcije objekta i rezultata osmatranja utvrdi statički rad brane i na osnovu toga odredi stepen sigurnosti pojedinih konstruktivnih dijelova i objekta brane u cjelini. U projektu je izvršeno osmatranje brane fizikalnim, geodetskim i vizuelnim metodama osmatranja, kroz dvije serije.

Vezane vijesti

Javite nam se

Pošaljite upit i mi ćemo Vas kontaktirati