Vijesti

Blum je u svemu što je radio, želio biti najbolji

Saopštenje za medije, sjećanje na Emerika Bluma

U svemu što je radio, želio je biti najbolji. Gdje god bi se pojavio, izazivao bi male revolucije.

Energoinvest, d.d. – Sarajevo, obilježio je 40 godina od smrti Emerika Bluma, utemeljivača i prvog direktora Energoinvesta, te bivšeg gradonačelnika Sarajeva.

Delegacija naše kompanije na čelu sa v.d. direktorom Energoinvesta Mirzom Ustamujićem je 24. juna 2024. godine položila cvijeće  na spomen ploču na groblju Bare, a potom i na bistu ispred poslovne zgrade Energoinvesta zajedno sa Vedranom Lakićem, ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH.

Ovom događaju  su prisustvovali još i uposlenici Energoinvesta, kao i nekadašnje radne kolege.

“Stvaranje Energoinvesta kao jedne od najjačih jugoslovenskih kompanija je njegov najveći uspjeh, ali je impozantne rezultate ostvario i u drugim oblastima, od izgradnje velikih industrijskih postrojenja, fabrika za proizvodnju elektro i mašinske opreme pa sve do razvoja Grada Sarajeva, s pozicije gradonačelnika” istakao je ministar Lakić i dodao:

“Bosanskohercegovačko društvo je zadužio, ne samo ekonomskim i tehnološkim uspjesima, već i time što nam je pokazao da i jedna mala država može ostvariti svjetski uspjeh. Mnogi su odlazili u svijet da ostvare svoj „američki san“, a on je svoj san ostvario tako što je Bosnu i Hercegovinu i Jugoslaviju odveo u svijet. Čast mi je da predvodim ministarstvo u kojem je Blum krenuo u stvaranje istorije, s pozicije načelnika u ministarstvu industrije i rudarstva Bosne i Hercegovine.

Energoinvest je danas daleko od svoje nekadašnje slave, ali ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Vlada FBiH imaju jasan cilj i opredjeljenje da pomognu ovoj kompaniji da napravi odlučan iskorak u poslovanju. Siguran sam da će uprava i radnici Energoinvesta uspjeti unaprijediti poslovanje i krenuti u nove i velike pobjede”.

U svom obraćanju direktor Mirza Ustamujić se osvrnuo na bogati opus, kao i vizionarskim i univerzalnim odlukama koje je donosio Blum. “U svemu što je radio, želio je biti najbolji. Gdje god bi se pojavio, izazivao bi male revolucije. Bio je vizionar, bio je hrabar, nije se bojao šta drugi misle ili govore. Slijedio je viziju, vjerovao je ljudima, volio je ljude i ljudi su voljeli njega. Uradio je mnogo za naše društvo i Energoinvest, a mi ćemo se odužiti najbolje tako što ćemo nastaviti snažno i jako na tom putu, te napraviti da Energoinvest bude veliki ponovo”.- istakao je u svom obraćanju direktor Ustamujić.

Similar

Javite nam se

Pošaljite upit i mi ćemo Vas kontaktirati